Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, İstanbul milletvekilleri Sera Kadıgil ve Ahmet Şık, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş ile bir araya gelerek, Gezi Parkı davası kapsamında tutuklu bulunan Hatay Milletvekili Can Atalay’ın durumunu masaya yatırdı.
Görüşme, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un makamında basına kapalı olarak yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair başvuruda “karar verilmesine yer olmadığı” yönünde kararını açıkladığını hatırlattı. Baş, mahkemenin bu kararıyla Atalay’ın Hatay milletvekili olduğunu teyit ettiğini belirtti.
Baş, TBMM Başkanı Kurtulmuş ile gerçekleştirdikleri görüşmede, Meclis’in bu durumu ele alarak bir an önce Can Atalay’ın milletvekilliğinin tescil edilmesi gerektiğini vurguladıklarını ifade etti. Baş, “Bizim talebimiz, Can Atalay’ın Meclis kütüğüne kaydının yapılmasıdır. Daha önce yapılan işlemler yok hükmünde ise, seçildikten sonra kendisine tahsis edilen oda ve danışmanların da devam etmesi gerekiyor,” dedi.
Olağanüstü Toplantı Çağrısı
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, görüşmede ayrıca Meclis’in bu konuyu bir genel görüşme olarak ele alması için olağanüstü toplanması gerektiğini belirtti. Baş, CHP, DEVA Partisi, Saadet Partisi, EMEP ve Demokrat Parti milletvekillerinin olağanüstü toplantı çağrısına destek verdiklerini ve bu konuda imza attıklarını açıkladı. Baş, bu konunun 15 Ağustos’ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın TBMM Genel Kurulu’na hitap etmesinden önce ele alınması gerektiğini vurguladı.
Baş, “Anayasa Mahkemesi’nin kararı varken, bu karar hiç yokmuş gibi başka bir gündemle Meclis’in toplanmasını doğru bulmuyoruz. 15 Ağustos öncesinde Meclis’in bu kararı değerlendirmesini ve gerekli adımları atmasını bekliyoruz,” dedi. Meclis Başkanı Kurtulmuş’un 16 Ağustos’ta toplantı yapılması önerisi sunduğunu belirten Baş, ancak bu konunun 15 Ağustos’tan önce çözülmesi gerektiği konusunda ısrarcı olduklarını dile getirdi.
Baş, CHP, DEVA, Saadet Partisi, EMEP ve Demokrat Parti’nin olağanüstü toplantı başvurusuna destek vereceğini, İYİ Parti’nin ise imza vermemekle birlikte toplantıya katılacağını söyledi.
Toplantının ardından, TBMM Hukuk İşleri’nin de konuyu değerlendirdiğini aktaran Erkan Baş, halkın iradesine sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekledi.