Bangladeş’te Başbakan Şeyh Hasina’nın 15 yıllık iktidarını sona erdiren geniş çaplı protestoların ardından Nobel ödüllü Muhammed Yunus’un geçici hükümete liderlik etmesi gündemde. Muhalefetin çağrıları üzerine bugün parlamento feshedildi.
Kamuda kontenjan kriziyle başlayan ve giderek şiddetlenen öğrenci protestoları, sonunda Başbakan Şeyh Hasina’nın istifasıyla sonuçlandı. Ülkenin dört bir yanındaki gösterilerde, resmi konutu basılan Hasina, istifa ederek Hindistan’a kaçmak zorunda kaldı. Başkent Dakka’daki ana havaalanı güvenlik endişeleri nedeniyle faaliyetlerini askıya aldı.
Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ve Genelkurmay Başkanı Waker-uz-Zaman, geçici hükümetin yakında kurulacağını duyurdu. Öğrenci protestolarını organize eden liderlerden Nahid İslam, sosyal medyada paylaştığı videoda, Muhammed Yunus’un geçici hükümete liderlik etmeyi kabul ettiğini belirtti. Yunus, ülkenin mevcut durumunu göz önünde bulundurarak bu görevi üstlenmeye hazır olduğunu ifade etti.
2006 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Muhammed Yunus, Hasina döneminde birçok yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya kalmış ve yargılanmıştı. Ancak Yunus, bu suçlamaların intikam amaçlı olduğunu savunuyor. Hasina’nın istifasını “ülkenin ikinci kurtuluş günü” olarak nitelendiren Yunus, Bangladeş’in daha adil ve demokratik bir geleceğe yelken açması gerektiğini vurguladı.
Ülkede haftalardır süren hükümet karşıtı protestolarda, resmi konutun basılması ve güneybatıdaki Jashore kasabasında Hasina’nın partisinin liderlerinden birine ait bir otelin ateşe verilmesi sonucu 200’den fazla kişi hayatını kaybetti. Göstericilerin bu akşama kadar süre vermesi üzerine parlamento da feshedildi.
Yeni bir geçici hükümetin kurulması sürecinde, Bangladeş’in istikrarlı bir geleceğe doğru adım atması için uluslararası toplumun da desteği bekleniyor. Muhammed Yunus’un liderliğinde, ülkenin yolsuzluk ve işsizlik gibi kronik sorunlarına çözüm bulunması umuluyor.