Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ait finansal yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. Verilere göre, BIST 100 endeksi, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgenmiş olarak yüzde 0,91 oranıyla Temmuz ayında en yüksek reel getiriyi sunan yatırım aracı oldu.
Aynı dönemde yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgenmiş hesaplamalarda, BIST 100 endeksi yüzde 2,19 oranında reel getiri sağlayarak yatırımcısını sevindirdi. Yİ-ÜFE ile indirgenmiş verilere göre, diğer yatırım araçları arasında külçe altın yüzde 1,81, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) yüzde 1,55 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 1,37 oranında reel getiri sağladı. Ancak Euro ve Amerikan Doları, sırasıyla yüzde 0,20 ve yüzde 0,86 oranlarında yatırımcılarına kaybettirdi.
TÜFE ile indirgenmiş değerlendirmelere bakıldığında ise külçe altın yüzde 0,54, DİBS yüzde 0,28 ve mevduat faizi (brüt) yüzde 0,11 oranlarında yatırımcısına reel getiri sağladı. Ancak Euro yüzde 1,44 ve Amerikan Doları yüzde 2,10 oranlarında yatırımcılarına zarar ettirdi.
Üç aylık dönemde, BIST 100 endeksi Yİ-ÜFE ile indirgenmiş hesaplamalara göre yüzde 7,70, TÜFE ile indirgenmiş hesaplamalara göre ise yüzde 4,64 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Bu dönemde en çok kaybettiren yatırım aracı ise külçe altın oldu; Yİ-ÜFE ile indirgenmiş hesaplamalarda yüzde 3,46, TÜFE ile indirgenmiş hesaplamalarda ise yüzde 6,21 oranında kayıp yaşattı.
Altı aylık dönemde de BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgenmiş hesaplamalara göre yüzde 16,49, TÜFE ile indirgenmiş hesaplamalara göre ise yüzde 12,92 oranında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlayan araç oldu. Aynı süreçte, Euro Yİ-ÜFE ile indirgenmiş hesaplamalara göre yüzde 7,09, TÜFE ile indirgenmiş hesaplamalara göre ise yüzde 9,94 oranlarında en çok kaybettiren yatırım aracı olarak öne çıktı.
Yıllık bazda yapılan değerlendirmede de BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE ile indirgenmiş olarak yüzde 18,54, TÜFE ile indirgenmiş olarak ise yüzde 3,59 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Buna karşılık, yıllık değerlendirmede külçe altın, Yİ-ÜFE ile indirgenmiş olarak yüzde 7,80 oranında reel getiri sağlarken; Amerikan Doları, Euro, mevduat faizi (brüt) ve DİBS gibi yatırım araçları yatırımcılarına önemli ölçüde kaybettirdi.