Finans

Türkiye, Yüksek Faizlerle Carry Trade İçin Cazip Bir Merkez Haline Geliyor

Picture of Mehmet Bora
Mehmet Bora

Son dönemde Japon Yeni’ndeki dalgalanmalar, ABD’deki resesyon tartışmaları ve küresel piyasalardaki sert kayıplar, carry trade işlemlerini yeniden gündeme getirdi. Türkiye, yüksek faiz oranları ile bu tür yatırımlar için cazip ülkeler arasında yer alıyor. Bankacılık sektörü uzmanlarına göre, yerel seçimlerden sonra carry trade kaynaklı olarak Türkiye’ye giren sermaye 20.3 milyar doları buldu.

Küresel Piyasalarda Carry Trade Tartışmaları

Geçtiğimiz hafta başında küresel piyasalarda yaşanan çalkantılar carry trade tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Düşük faizli ülkelerde yatırımcıların ucuza kredi alarak yüksek faiz veren ülkelerde mevduat yapma stratejisi olan carry trade, Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz faiz artışı sonrası dünya genelinde çözüldü ve Japon Yeni’ne dönüş hızlandı. Özellikle döviz kurlarındaki parite değişimleri, carry trade pozisyonlarını yakından ilgilendiriyor. Döviz kurlarındaki ani yükselişler, carry trade işlemleri için büyük bir risk teşkil ediyor.

Türkiye’ye Yönelik Carry Trade İşlemleri

Türkiye, yüksek faiz oranları ve görece istikrarlı döviz kurları ile carry trade için cazip bir merkez haline geldi. 1 Nisan’dan 26 Temmuz’a kadar carry trade işlemleri kapsamında Türkiye’ye giren sermaye 20.3 milyar dolar olarak hesaplandı. Aynı dönemde Merkez Bankası, net uluslararası rezervlerini 90.1 milyar dolar arttırmayı başardı.

Merkez Bankası Rezervlerini Güçlendiriyor

Merkez Bankası, yerel seçimlerden sonra döviz rezervlerini artırmaya devam ediyor. 26 Temmuz haftasında toplam rezervler 6 milyar dolar düşerek 148 milyar dolara gerilemişti. Ancak, 2 Ağustos haftasında rezervler 2.3 milyar dolar artarak 150.3 milyar dolara yükseldi. Swaplar hariç net uluslararası rezervler ise 1.5 milyar dolar artarak 24.4 milyar dolara ulaştı.

Döviz Mevduatlarındaki Değişimler

Yabancı yatırımcıların devlet tahvillerine girişi 11.1 milyar dolar olurken, hisseden çıkış 1.4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Yurtiçi yerleşik bireylerin döviz mevduatları aynı dönemde 10.9 milyar dolar azalırken, şirketlerin döviz mevduatları 8.4 milyar dolar düştü. Altın mevduatlarında da 2 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Kur korumalı mevduat ise 14.8 milyar dolar azaldı.

JPMorgan: Carry Trade Çözülmesinin Yarısı Tamamlandı

JPMorgan’a göre, Japon Yeni’nin hala düşük değerli para birimlerinden biri olması sebebiyle carry trade işlemlerindeki çözülme devam edebilir. Şirketin küresel döviz stratejisi eş başkanı Arindam Sandilya, carry trade çözülüşünün henüz bitmediğini belirtti ve spekülatif yatırımcılar nezdinde bu çözülmenin yüzde 50-60 arasında tamamlandığını ifade etti.

Amundi: Türk Varlıklarına Orta Vadede Yatırım

Varlık yönetim şirketi Amundi’nin Gelişen Piyasalar Sabit Gelirler Eş Başkanı Strigo, Türkiye’de tahvil tarafında özellikle Türk lirası ve daha kısa vadeli Türk yerel tahvillerinin cazip olduğunu belirtti. Strigo, enflasyonun düşmesi halinde uzun vadeli getiri eğrisinin daha cazip hale gelebileceğini ve Türk varlıklarına olan ilgilerinin orta vadede devam edeceğini söyledi.

Türkiye, yüksek faiz oranları ve istikrarlı döviz kurları ile carry trade işlemleri için cazip bir merkez olmayı sürdürüyor. Merkez Bankası’nın rezervlerini güçlendirmesi ve piyasalarda yaşanan gelişmeler, carry trade işlemlerinin geleceğini şekillendirmeye devam edecek.

Bültene Abone Ol

İLGİLİ HABERLER

Finans, Son Dakika

BİM (BIMAS) 2024 2. Çeyrek Bilanço Analizi

Finans, Son Dakika

Kuzey Boru’nun Malatya’daki Üretim Tesisi Faaliyete Geçti

Finans, Son Dakika

Emlak Konut GYO, Ebruli Kayaşehir Projesi’ndeki Toplam Gelirini Yükseltti

Finans, Son Dakika

Pınar Süt’te Üst Düzey Yönetim Değişikliği

Finans, Son Dakika

CW Enerji Mühendislik, Mersin Hayvancılık’ın Paylarının Tamamını Devralıyor

Finans, Son Dakika

Pera Yatırım Holding’in Bağlı Ortaklığı ABD’deki Şirket Kuruluşunu Tamamladı